L’exemple de Somescola: entitats molt diverses unides per un objectiu comú

Autor/a: 
Elisenda Rovira

L’exemple de Somescola: entitats molt diverses unides per un objectiu comú

Autor/a: 
Elisenda Rovira

Resum: 

Com treballen en xarxa més de 40 entitats de sectors molt diferents? Aquest és el cas de Somescola, una plataforma per defensar el català a l’escola que ha aconseguit ressò i sensibilització social.

Qui forma Somescola?

Des de sindicats a entitats de lleure, des de col·legis professionals a agrupacions d’escoles... Somescola és una plataforma formada per 40 entitats molt diverses, però que comparteixen un objectiu comú: defensar el català com a llengua vehicular a l’escola i com a eina de cohesió social, davant l’amenaça a aquest model que suposen la LOMQE i les sentències del Tribunal Suprem.

Com va néixer?

La plataforma es va constituir l’any 2010, després de la primera sentència que atacava la immersió lingüística. Un grup d’entitats es van posar en contacte entre elles per donar-hi resposta i van fer arribar la convocatòria a altres entitats que, per la seva trajectòria cívica i social, van pensar que hi podrien estar interessades. Des d’aquell moment s’hi ha anat afegint moltes més entitats, associacions, sindicats, etc. d’àmbits molt diversos.

Quines accions duu a terme?

Somescola es planteja accions a diversos nivells: d’una banda, vol sensibilitzar la societat civil i donar arguments per defensar el model d’immersió lingüística, “fer múscul”; de l’altra, vol fer pressió a les administracions locals i al govern català perquè defensin aquest model; tot això, a banda de reaccionar puntualment a les sentències o a altres fets que es produeixin.

Com s’organitza?

Les decisions es prenen en un plenari format per totes les associacions membres que es reuneix periòdicament. Tot i que la feina de Somescola és continuada en el temps, lògicament el plenari es reuneix més sovint quan hi ha sentències o atacs al català a l’escola.

A més, hi ha un grup d’entitats especialment actives que de manera permanent donen resposta ràpida a demandes concretes, com per exemple quan hi ha una petició d’un mitjà de comunicació o se’ls demana fer una xerrada.

Somescola no existeix pròpiament com a ens jurídic i no rep cap tipus de subvenció pública. Cada entitat aporta el que pot a nivell de recursos (una gestiona el web, l’altra hi posa hores dels seus tècnics per a un projecte concret, etc.).

La diversitat d’entitats, una font de riquesa

"Som entitats molt diverses però totes tenim punts en comú: la llengua, el país i el català com a eina de cohesió social", explica la Pilar Viladrich, representant de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) a Somescola. "Al plenari cadascú aporta la visió de l’entitat que representa, però el tema és tan transversal i ens afecta tant a tots, que és fàcil posar-nos d’acord".

"Aglutinar associacions tan diverses i de diferents àmbits (culturals, educatives, cíviques...) és on rau bona part de la força i legitimitat de la plataforma", opina la Pilar.

Darrerament, Somescola ha crescut a nivell territorial amb la creació de plataformes locals, com per exemple la de Girona. També ha donat suport a les reivindicacions a favor de la llengua arreu dels territoris de parla catalana, com les Illes Balears i el País Valencià.

Afegeix un comentari nou