El guiatge celebra un segle impulsant el lideratge de les dones i la lluita contra la discriminació

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font:
Font:

El guiatge celebra un segle impulsant el lideratge de les dones i la lluita contra la discriminació

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Aquest 2012 se celebra arreu del món el centenari del guiatge, un moviment educatiu femení paral·lel a l’escoltisme que és present a més de 145 països i té 10 milions de membres. L’efemèride es commemorarà amb un acte oficial al Parlament de Catalunya, quan es compleixen també 80 anys que aquest moviment, impulsor del lideratge de les dones i de valors com la paritat i la lluita contra la discriminació, va arrelar al nostre país.

Sota el lema “100 anys transformant vides”, aquest 2012 s’ha commemorat arreu del món un segle d’existència del guiatge o escoltisme femení, amb l'objectiu de fer visible l’impacte que té i ha tingut el moviment al llarg de la seva existència en noies i dones d’arreu del món. El propòsit del guiatge és ajudar a noies i dones a poder desenvolupar-se amb plenitud per tal que esdevinguin ciutadanes actives, compromeses i responsables amb elles mateixes i el seu entorn.

A Catalunya, on el moviment compleix 80 anys aquest 2012, es commemoren totes dues dates amb un acte impulsat per la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge que tindrà lloc al Parlament de Catalunya el proper 17 d’octubre. Sota el títol “El guiatge i l’escoltisme femení; el paper transformador per la dona a Catalunya”, l’acte comptarà amb les reflexions al voltant de la capacitat transformadora del moviment de dues dones que han estretament lligades al guiatge i l’escoltisme catalans: Rosa Mª Carrasco i Martà Rosàs, que aportaran el seu punt de vista al voltant del paper educatiu per a les noies i transformador per al nostre país, des de perspectiva de la pròpia vivència.

Rosa Mª Carrasco i Azemar va rebre recentment la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva feina pel reconeixement del guiatge, especialment com a Comissària General de Noies Guies Sant Jordi. Marta Rosàs i Cortada, per la seva banda, ha estat presidenta d’Escoltes Catalans (2000-2003) i de la Fundació Escolta Josep Carol (2008-2012) i secretària general de Joventut (2007-2010). L’acte vol reconèixer la importància del guiatge i escoltisme femení com a escoles de lideratge i impulsors de valors com la paritat i la lluita contra la discriminació per raó de gènere. Així mateix, es plantejaran quin són els reptes futurs del moviment.

L’origen del guiatge o escoltisme femení es remunta a l’any 1912, quan Lady Olave, esposa del fundador de l’escoltisme masculí, Lord Baden Powell, i gran entusiasta d’aquest moviment educatiu, va decidir crear-ne un equivalent per a noies. A Catalunya, el guiatge neix formalment el 1932, quan es crea la Germanor de Noies Guies (cinc anys abans, el 1927, s’havia iniciat l’escoltisme, quan Josep Maria Batista i Roca fundà Minyons de Muntanya). Trobaràs més informació sobre la història de l’escoltisme i el guiatge en aquesta pàgina web.

Actualment, al nostre país hi ha uns 20.000 infants i joves que formen part del moviment escolta i guia. La Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge és l’organisme que agrupa les principals organitzacions d’aquest moviment educatiu al país: Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Afegeix un comentari nou