3 iniciatives per a un model de vida més sostenible

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

3 iniciatives per a un model de vida més sostenible

Resum: 

Durant aquestes festes, cada català gastarà entre 300 i 400 euros. Davant d'això, diverses ONG ens recorden que és possible fer un consum responsable i de proximitat, així com viure millor amb menys.

La tendència consumista i el toc d'atenció sobre la necessitat d'un canvi d'hàbits conviuen en la nostra societat durant tot l'any i, especialment, en les dates nadalenques. Entitats sense afany de lucre i empreses de l'economia social es mobilitzen per conscienciar la ciutadania de que hi ha alternatives al consumisme, tot posant en marxa campanyes o iniciatives per donar-les a conèixer. És el cas, per exemple, de SETEM Catalunya, que, ha llançat un mapa col·laboratiu de consum responsable i economia solidària, per facilitar la cerca de comerços amb valors.

L'organització de comerç just IDEAS aprofitar les festes per recordar als mitjans de comunicació que "el comerç just segueix sent notícia" i per animar la ciutadania a fer un canvi en els hàbits de consum. En la mateixa línia, l'ONG InteRed ofereix pistes per un model de vida sostenible a través d'un documental que acaba d'estrenar.

Es tracta de tres iniciatives ben diferents, però que coincideixen en una idea bàsica: Cal canviar el model de consum de la nostra societat.

Pistes per un model de vida sostenible

En el marc de la campanya "Actúa con cuidados. Transforma la realidad", l'ONG InteRed ha realitzat un documental que pretén "contribuir a fomentar les relacions igualitàries entre els gèneres, viure millor amb menys per a la sostenibilitat del planeta i promoure el desenvolupament integral de les persones amb la finalitat que els treballs de les cures, tradicionalment considerats com a femenins i assumits per dones, es reconeguin i siguin coresponsabilitat d'empreses, Estat, homes i joves".

"Pistas para un modelo de vida sostenible" es va presentar a Madrid el 18 de desembre i ara ja es pot trobar a Internet. Posa especial emfàsi en on i com es té cura de la vida: "Vol fomentar la reflexió sobre en quina societat vivim, i planteja generar un canvi que promogui un nou model de desenvolupament basat en l'ètica de la cura, el viure millor amb menys i gaudir dels drets humans de totes les persones".

Mapa col·laboratiu de comerços amb valors

Amb l'objectiu d'ajudar a trobar els punts de consum responsable i economia solidària de la ciutat de Barcelona, SETEM Catalunya ha posat en marxa Pam a Pam. Es tracta d'un mapa col·laboratiu, que pretén visualitzar tots aquests espais i facilitar la cerca a les persones que busquin una botiga d'alimentació ecològica, roba produïda sense explotació laboral o un servei de finances ètiques.

Ara com ara, consten al mapa 70 establiments, que han estat identificats i avaluats per un grup de 15 persones voluntàries. El mapa parteix de la base OpenStreetMap (OSM), un projecte col·laboratiu per crear mapes lliures i editables. Per tant, la idea és que tothom hi pugui anar afegint nous punts.

El comerç just és notícia

L'organització de comerç just IDEAS fa una crida a la ciutadania a aportar per un consum responsable, conscient, solidari i ecològic, amb la seva campanya #CambiaDeHábito.

Aquesta iniciativa també posa l'accent en el paper que juguen els mitjans de comunicació en la promoció del comerç just i el consum responsable i reclamar aquest canvi d'hàbits també en els comunicadors/ores.

Afegeix un comentari nou