Xarxa per la Sobirania Energètica: "En l'energia també volem decidir"

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Xarxa per la Sobirania Energètica: "En l'energia també volem decidir"

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

L'últim cap de setmana de setembre, la Xarxa per la Sobirania Energètica proposa un recorregut pel territori català per conèixer de primera mà el model energètic de Catalunya.

La Xarxa per la Sobirania Energètica, formada per 29 entitats, organitza el que han anomenat el I Volt oligotòxic a Catalunya, del 26 al 28 de setembre.

Inspirat en iniciatives semblants a Mèxic, Equador o els Estats Units, es tracta d'una visita guiada i participada al que consideren "els punts negres" del model energètic català.

La proposta és conèixer sobre el terreny i de primera mà, així com donar visibilitat, a projectes que tenen o poden tenir importants impactes ambientals i que constitueixen un model energètic que consideren "agressiu, fòssil i obsolet".

El Volt recorrerà:

  • Projecte Castor a Alcanar (Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia)
  • Central nuclear a Vandellós (Campanya 25 anys accident Vandellós I)
  • Barcelona World a Salou (Plataforma Aturem Barcelona World)
  • Purins a Osona (Grup de Defensa del Ter)
  • Riudaura (Plataforma Aturem el Fracking)
  • Fellines (No a la MAT)
  • Palamós (Aturem les prospeccions a la costa catalana).

Un recorregut també propositiu

A més de l'objectiu de denúncia que tenen aquestes visites, l'itinerari també posar èmfasi en aquelles iniciatives que "obren un camí en l’àmbit de l’energia, apostant per un model localitzat que posa l’energia en mans de la ciutadania".

A mitja ruta, dissabte 27, el Volt farà una parada a Torregrossa (Lleida), on es visitarà la planta de biogàs de Som Energia com a exemple de les propostes de producció de renovables a petita escala que s’estan desenvolupant a Catalunya.

Som Energia, un dels membres de la Xarxa, explicarà també la seva experiència a Sant Celoni, on l’Ajuntament és soci de la cooperativa i hi té contractada l’electricitat de 8 vivendes socials.

Canvi de model energètic

Segons la Xarxa, la sobirania energètica és el dret dels individus conscients, les comunitats i els pobles a prendre les seves pròpies decisions respecte a la generació, distribució i consum d'energia, de manera que aquestes siguin apropiades a les circumstàncies ecològiques, socials, econòmiques i culturals, i sempre que no afectin negativament a tercers.

L’objectiu del Volt també és impulsar una reflexió al voltant de la sobirania energètica. La Xarxa considera que el tan reclamat dret a decidir "implica també el dret a decidir entre tots i totes quanta energia necessitem, de quines fonts la volem obtenir i per a què prioritzem utilitzar-la".

Per més informació, consulteu el web, facebook i twitter.

Afegeix un comentari nou