El mètode Cocoon o com millorar la supervivència dels arbres

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Gómez
Plantació d'un plançó amb 'cocoon' Font: Fundació Emys
Plantació d'un plançó amb 'cocoon'
Dispositiu del dònut biodegradable Font: CREAF
Dispositiu del dònut biodegradable
Plantació amb donut biodegradable 'cocoon' Font: Diario Palentino
Plantació amb donut biodegradable 'cocoon' Font: Diario Palentino

El mètode Cocoon o com millorar la supervivència dels arbres

Autor/a: 
Marc Gómez
LaviniaNext

Resum: 

Un projecte impulsat pel CREAF i la Fundació Emys demostra que el dispositiu augmenta el percentatge de conservació de plançons en terres maltractades per incendis o en circumstàncies desfavorables pel seu desenvolupament.

El primer any de la plantació d'un plançó és una etapa crítica per a la seva supervivència. La quantitat de litres d'aigua que necessita un plançó per a desenvolupar-se de manera sana està determinat per les condicions del medi on s'hagi plantat. El manteniment de tots els plançons requereix atenció constant, i és per aquesta raó que, aquelles plantacions agrícoles o reforestacions de boscos en els quals instal·lar un sistema de reg automàtic és inviable, acaben amb un índex de supervivència molt baix.

Amb motiu d'aquesta situació, es va desenvolupar un mètode per fer front a la baixa supervivència dels plançons: el Cocoon, un dispositiu de cartró biodegradable amb forma de dònut. Aquest Cocoon té un compartiment on es poden emmagatzemar fins a 25 litres d'aigua. L'aigua connecta amb l'arrel del plançó amb unes cordes, i d'aquesta manera el plançó pot regar-se de manera autònoma i constant absorbent l'aigua.

La durada d'aquest sistema és de tres mesos, tot i que, depenent de les condicions climàtiques, pot allargar-se fins a sis mesos tornant a omplir el compartiment d'aigua. El material és 100% biodegradable, per tant, acaba desapareixent i no perjudica el desenvolupament de la planta. La mateixa estructura amb forma de dònut protegeix el plançó d'altres plantes i animals. A més, com que l'aigua queda emmagatzemada dins del dispositiu, la despesa d'aigua és menor a l'empleada en el mètode tradicional.

Projectes

Aquest mètode, creació de l'empresa holandesa Land Life Company, va arribar a Catalunya gràcies al projecte de la Comissió Europea 'The Green Link', l'objectiu del qual és reduir la vulnerabilitat dels ecosistemes de la conca mediterrània. D'aquesta manera, no només s'ha utilitzat el mètode Cocoon a l'Estat espanyol, sinó també a Grècia, Itàlia o Portugal.

"Amb el Cocoon tenim més supervivència que amb els mètodes tradicionals. Ens permet adaptar-nos a aquestes condicions del canvi climàtic, com sequeres perllongades, per exemple", afirma Vicenç Carabassa, membre del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i tècnic dels projectes 'The Green Link' i 'RestoEmys'.

Al projecte 'The Green Link' es va utilitzar aquest mètode en una zona molt rocosa de Canàries amb un 10% de supervivència de les plantes. Després de l'ús del Cocoon, la supervivència va augmentar un 80%. D'altra banda, 'RestoEmys' neix de la mà de CREAF i la Fundació Emys. Es tracta d'un projecte demostratiu on es planten diferents tipus d'espècies amb i sense Cocoon, per "ensenyar a agricultors, propietaris i escoles de formació professional en quines situacions es pot utilitzar aquest mètode i quins resultats dona" comenta Carabassa.

El responsable del projecte 'RestoEmys' de la Fundació Emys, Ander Achotegui, afirma que, tot i que el projecte acaba aquest mes d'abril, a les plantes sense Cocoon tenen "la supervivència és més baixa". No obstant això, el manteniment també és més elevat, ja que la despesa de l'aigua augmenta amb cada reg. "Les que han sigut plantades seguint aquest mètode representen un 65% de supervivència enfront del 25% de les que s'han plantat amb el mètode tradicional" esmenta Achotegui.

L'empresa creadora d'aquest nou mètode de plantació, Land Life Company, va anar el juny de l'any passat al Bruc per plantar 4.000 plançons als boscos que havien quedat desforestats a causa dels incendis dels anys anteriors.

"Com més extremes siguin les condicions és més recomanable utilitzar el mètode Cocoon" afirma Achotegui, ja que, d'aquesta manera, en un territori on les circumstàncies del medi són favorables al desenvolupament saludable de la planta, els resultats del Cocoon són molt similars als del mètode tradicional. No obstant això, aquest dispositiu biodegradable es pot fer servir en qualsevol tipus de situació.

Futur

El Cocoon és un dispositiu que ha sortit al mercat fa poc temps, i encara s'estan portant a terme projectes arreu del món per fer difusió dels beneficis del seu ús. "A Canàries hem aconseguit reduir fins a un 80% els costos respecte al mètode tradicional", comenta Carabassa, sobre el projecte 'The Green Link'. Cal tenir en compte que la viabilitat econòmica dels dònuts biodegradables sempre estarà lligada a les condicions del medi.

No obstant això, Carabassa afirma que "Amb el Cocoon tenim més supervivència que amb el mètode tradicional", i que, per tant, esdevindrà un mètode extens arreu del món. "Ja s'està utilitzant el Cocoon a gran escala, en països com la Xina o els Estats Units", comenta Carabassa. Achotegui, d'altra banda esmenta "De moment el Cocoon no s'està produint en massa, i el preu és alt, però a mesura que abaixi el preu serà més fàcil que sigui més viable".

Afegeix un comentari nou