Com gestionar amb qualitat el voluntariat ambiental?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

Com gestionar amb qualitat el voluntariat ambiental?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Una guia, editada per la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), proposa 44 criteris de qualitat per desenvolupar projectes de voluntariat en l'àmbit ambiental. Voleu aportar la vostra experiència?

Es tracta de la publicació "Fem Camí. Guia de criteris de qualitat per a projectes de voluntariat ambiental", elaborada de forma col·laborativa entre diverses entitats ambientals.

Aquesta guia té diverses finalitats: definir criteris de qualitat per a projectes de voluntariat ambiental, analitzar el panorama actual del voluntariat ambiental català, crear debat sobre el tema entre les entitats vinculades a aquest tipus de voluntariat i esdevenir material de formació útil especialment per aquelles entitats que desenvolupen projectes o programes amb voluntaris en l'àmbit del medi ambient.

44 criteris de qualitat

La guia proposa com a punt de partida fins a 44 criteris que es poden tenir en compte i incorporar a l'hora de desenvolupar projectes de voluntariat ambiental de manera que es faci una gestió de qualitat, tenint en compte, entre altres, tot el cicle del voluntariat.

També recull fins a 20 projectes impulsats per diferents entitats ambientals sota aquesta premisa. Finalment, la guia ofereix un qüestionari d'autoavaluació perquè les mateixes entitats puguin valorar els seus propis projectes.

Una guia oberta

La guia, però, no pretén ser un document tancat, sinó viu i dinàmic que es vagi enriquint i millorant amb la suma de nous projectes i noves aportaciones d'entitats i persones que vulguin anar perfilant de forma conjunta què és el voluntariat ambiental de qualitat.

Fins ara hi ha recollida l'experiència de 20 entitats, però la XVAC convida a anar-ne incloent de noves. Si voleu aportar la vostra experiència per afegir a la guia, podeu fer-ho a través d’aquest formulari. Si el que voleu és fer alguna altra tipus d’aportació, podeu contactar la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) a través d'info@xvac.cat.

La guia es va editar el desembre del 2012, en el marc del Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental (2011-2014), impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat. Per donar-la a conèixer, la XVAC ha ofert fins ara dos tallers de formació sobre com aplicar-la en la realitat d'una entitat.

La publicació també és consultable a la biblioteca de Xarxanet i a la web de la XVAC i us la podeu descarregar també des d'aquesta pàgina (en document adjunt).

Afegeix un comentari nou