1. Cal que fem formació si només fem tasques de gestió de l'entitat?
  2. En què m’he de formar per ser voluntàri/a?
  3. En què s'ha de formar al responsable de formació?
  4. Quina formació han de tenir els formadors?
  5. Com ajudar als voluntaris/es a detectar les seves necessitats formatives?
  6. La formació és un deure de l'entitat cap al voluntari?
  7. La importància de la formació dins de l‘associació.
  8. Què és un Pla de formació?
  9. Què cal tenir en compte per planificar la formació?
  10. Què és una Escola de Formació de voluntaris?
Cal que fem formació si només fem tasques de gestió de l'entitat? Sí. Les tasques de gestió de l'entitat són tan importants com les que realitzen els voluntaris que desenvolupen els programes de l'entitat. Sovint les activitats concretes que realitzen els voluntaris poden veure's afectades per una gestió poc adequada de l'entitat.
En què m’he de formar per ser voluntàri/a? Quan t’incorpores...
  • Formació interna: conèixer els objectius, les tasques, l’organització...
  • Curs d’iniciació al voluntariat: informa del que significa ser voluntari, els àmbits on es desenvolupa voluntariat i quins són els diferents nivells de participació del voluntari dins de l’entitat.
Quan ja portes un temps fent voluntariat...
  • Formació específica: ampliar els teus coneixements sobre la tasca que portes a terme o sobre recursos que et poden ser útils per millorar la teva tasca.
  • Formar-te en una nova tasca: pot ser que canvïs de tasca i per tant necessitis formació per poderla desenvolupar.

Aquestes formacions han d’estar indicades en el Pla de formació que hagi desenvolupat l’entitat, després de detectar les necessitats formatives dels seu voluntariat. En què s'ha de formar al responsable de formació?

Tenint en compte el perfil que ha de tenir per poder realitzar el Pla de Formació dels voluntaris, la formació del responsable ha d’anar dirigida a:
  • Habilitats socials: saber escoltar, saber comunicar, empatia, assertivitat..., perquè estarà en contacte amb diferents agents implicats, cada un d'ells tindrà les seves necessitats i prioritats... i haurà de consensuar entre tots el que és prioritari.
  • Planificació , organització d'activitats i processos, mètodes de detecció de necessitats.
  • Metodologies educatives i/o recursos d'informàtica (Word, power point...), que cada vegada són més necessaris per la realització de les activitats quotidianes.
  • Treballar en equip (amb l'equip que pugui tenir de col•laboradors),..
  • Coneixements teòrics/pràctics sobre el col•lectiu/objecte de la intervenció de l'entitat i les tasques que realitzen els voluntaris.
  • Tenir una informació actualitzada dels canvis que l'entitat pretén fer en quant a objectius... per tal de poder actualitzar i anticipar les necessitats formatives que es poden produir.
Quina formació han de tenir els formadors? La formació dels formadors ha de cobrir dos aspectes com a mínim:
  1. Tot el que està relacionat amb la docència pròpiament dita, com serien les aptituds/coneixements que calen per poder donar una classe (parlar en públic, conducció d'un grup, metodologies per impartir els diferents tipus de contingut, noves tecnologies, coneixement dels processos d'ensenyament-aprenentatge dels adults, tècniques d'avaluació...).
  2. Actualització dels coneixements (entesos en un sentit ampli), relacionats directament amb “l'objecte” sobre el que actuen els voluntaris, i altres aspectes que, encara que no tinguin relació directa, puguin millorar la tasca a realitzar.
  3. També cal que tingui coneixements sempre actualitzats de tot el que afecta l'organització, estructura i funcionament de l'entitat i dels projectes de voluntariat, a fi que el que transmeti estigui en consonància amb el conjunt de finalitats de l'entitat.

Com ajudar als voluntaris/es a detectar les seves necessitats formatives? De cara a ajudar l’equip de voluntariat a conèixer i proposar les seves necessitats de formació es pot passar un qüestionari en forma de graella en el qual cadascú determini:

1. Quins coneixements i habilitats són necessaris per a realitzar la seva tasca.
2. En quina mesura s’han de tenir aquests coneixements i habilitats i en quin nivell:
  • Estar informat sobre ells.
  • Poder-ne parlar.
  • Poder-los utilitzar.
  • Poder-los ensenyar.
3. Quin és el nivell que té el mateix voluntari o voluntària (seguint les indicacions del pas anterior). 4. Determinar la diferència entre els dos nivells (els passos 2 i 3). 5. Determinar la formació que es necessita.
6. Indicar el període de temps en què cadascú pot estar disponible per a formar-se.

A partir d’aquí s’elaborarà un llistat de necessitats que es prioritzen i es plantejarà la formació pertinent. La formació és un deure de l'entitat cap al voluntari? Sí. L'entitat té el deure de formar els seus voluntaris perquè és una de les maneres de garantir la qualitat de la tasca que realitzen, i un bon indicador de corresponsabilitat en la tasca que junts duen a terme a través dels programes i activitats de l'entitat.

A més, la carta del voluntariat així ho recull en el seu article 2, quan parla dels drets dels voluntaris. Així doncs, caldrà tenir en compte l’elaboració del Pla de formació, la detecció de necessitats formatives i el tipus de formació segons el moment en què es trobi la persona voluntària. La importància de la formació dins de l‘associació. Si volem garantir que les persones voluntàries realitzin les seves activitats amb la màxima qualitat, és necessari que des de les associacions garantim formació del voluntariat.
La proposta per treballar la formació amb les associacions és l’elaboració d’un Pla de Formació, en el qual sorgiran les necessitats i problemàtiques concretes de cada una de les entitats. Què és un Pla de formació? Un pla de formació d'una associació és el mitjà per facilitar als voluntaris l'adquisició de coneixements, habilitats i destreses necessaris per a realitzar correctament la seva tasca.
Aquest procés ha de ser obert, permanent i flexible per adaptar-se contínuament a les necessitats formatives canviants dels voluntaris.

Fases del Pla de Formació:
  • Detecció de necessitats: és molt important justificar perquè es farà formació de voluntaris, per tal d'assegurar la plena participació i motivació d'aquests.
  • Disseny del pla de formació: determinar les finalitats, objectius, temàtica de la formació, lloc, formadors, durada i planificar les accions formatives concretes.
  • Disseny d'una acció formativa concreta: serien les activitats d'ensenyament-aprenentatge en les que el voluntariat participarà.
  • Avaluació: no ha de ser només dels participants, sinó també de l'acció formativa concreta.

Què cal tenir en compte per planificar la formació? Quan es planifica la formació s'ha de tenir en compte una sèrie d'elements, que són els següents:
  1. Finalitats de l'entitat: què pretén, com ho pretén dur a terme, els elements, valors,... tot allò que la conforma.
  2. Diferents tipus de tasca: dins de l'entitat hi pot haver tasques diferents que els voluntaris han de dur a terme i els continguts, valors, habilitats, que han de tenir els voluntaris per a realitzar-les.
  3. Participació dels voluntaris en el procés de planificació de la formació. Són els voluntaris que dia a dia realitzen les diferents activitats els que coneixen millor que ningú les mancances que tenen i les dificultats amb que es troben. La detecció de les necessitats formatives dels voluntaris no es pot fer al marge d'ells.
Què és una Escola de Formació de voluntaris? Les escoles de formació del voluntariat han estat i són un dels pilars fonamentals del Pla de Formació de Voluntariat de Catalunya perquè possibiliten la consecució de dos temes de cabdal importància en el desenvolupament del Pla: la formació especialitzada en tots els àmbits i la cobertura de tot el territori català. Les Escoles de Formació de voluntaris orienten la seva formació en dues àrees importants per a l'acció voluntària:
  1. Aquella formació que té relació amb la tasca directa dels voluntaris en referència als col•lectius sobre els que actuen (gent gran, infants, joves, malalts...) i les habilitats que necessiten per a dur-la a terme.
  2. Aquella formació que fa referència als aspectes de gestió de l'entitat i el seu funcionament (planificació, projectes, captació de voluntaris, recursos econòmics, dinàmica de grups...).