Àmbit de la notícia
Internacional

Inscripcions obertes per al segon procés participatiu del Youth Act!

Youth Act 2024

El Consell de la Joventut de Barcelona, el Servei Civil Internacional i Maloka impulsen un procés participatiu per reflexionar sobre el model de producció i consum a la Mediterrània i l’Abya Yala.

Barcelona acollirà durant els mesos d’octubre i novembre un nou procés participatiu impulsat pel Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), el Servei Civil Internacional (SCI), i Maloka sota el nom de "Youth Act: Connectant les joves amb les lluites globals" sobre el model de producció i consum i les seves repercussions a la Mediterrània i l’Abya Yala.

Aquesta iniciativa, que enguany celebra la seva cinquena edició, posa el focus en el model actual de consum i les relacions globals que generen desigualtats, vulneracions de drets i impactes ambientals especialment greus al Sud Global, a través d’un model extractivista fomentat pel Nord Global que externalitza els seus passius ambientals.

El procés comptarà amb la participació de 30 joves locals i es desplegarà en diverses fases que combinen formació, debat intergeneracional, incidència política i anàlisi acadèmica, amb metodologies participatives.

El Procés Participatiu, previ a la celebració del IV Fòrum Internacional Youth Act, començarà la setmana del 13 d’octubre de 2025 i es desenvoluparà amb una sessió setmanal fins a la setmana del 24 de novembre de 2025.

El calendari concret de les sessions s’acabarà de definir en funció de les respostes recollides al formulari d’inscripció, amb l’objectiu d’adaptar-nos al màxim a la disponibilitat de les participants.

Fases del Procés Participatiu YA!

Fase 1: Formació

  • Setmana 13 d’octubre: Sessió inaugural per conèixer les participants, presentar el projecte i concretar col·lectivament els temes que s’abordaran.
  • Setmana 20 d’octubre: Formació centrada en l’economia extractivista, el deute ecològic i les relacions Nord-Sud.
  • Setmana 27 d’octubre: Trobada intergeneracional dinamitzada per Otras Narrativas, que promourà l’intercanvi entre activistes de diferents edats a través d’un enfocament creatiu i de benestar comunitari.
  • Setmana 3 de novembre: Workshop acadèmic obert a totes les joves interessades, conduït pel grup de recerca GRITIM-UPF, amb una mirada centrada en les repercussions del model extractivista a la Mediterrània i a l’Abya Yala.

Fase 2: Propostes d’incidència i trobada amb representants de l’administració pública 

  • Setmana 10 de novembre: Sessió de materialització de les propostes d’incidència.
  • Setmana 17 de novembre: Sessió institucional amb representants d’administracions locals per traslladar les propostes d’incidència política en l’àmbit de la justícia climàtica.

Fase 3: Tancament del procés participatiu i preparació del IV Fòrum Internacional a Barcelona

  • Setmana 24 de novembre: Sessió final de reflexió i síntesi per identificar bones pràctiques i lliçons apreses, i preparació de la participació en la IV Fòrum Internacional.

Amb el 2020 hi ha previstes encara algunes actuacions:

  • Participació del IV Fòrum Internacional (2 al 7 de febrer de 2026)

Aquest esdeveniment final, que tindrà lloc també a Barcelona, facilitarà l’intercanvi entre activistes locals i joves procedents de Colòmbia i Palestina -territoris fortament afectats per les lògiques extractivistes-, aprofundint així en una mirada global i solidària dels impactes ambientals i socials.

El procés es desenvoluparà en paral·lel a una investigació-acció coordinada pel GRITIM, en un diàleg constant entre l’àmbit acadèmic i el pràctic. Totes les activitats comptaran amb facilitació basada en l’educació no-formal, amb metodologies inclusives, interculturals i amb enfocament d’equitat i paritat, alineat amb els valors de treball de les entitats organitzadores.

  • Trobada internacional estratègica a Colòmbia (ciutat de Cali) i Palestina (ciutat de Natzaret) (dates per determinar)

Després del procés participatiu i del IV Fòrum Internacional a Barcelona, 14 participants d’ambdues activitats -7 participants a cadascun dels dos països implicats en el projecte-, seran seleccionats per a formar part d’una delegació en una visita d’estudi a Colòmbia i Palestina amb l’objectiu de transcendir l’àmbit local i contribuir a la creació d’estratègies col·lectives per a la justícia global en el marc de les vulneracions de drets derivades del model extractivista. Aquestes visites els permetrà entendre d’una forma més clara els impactes globals d’aquest sistema, així com compartir aprenentatges i generar intercanvis amb organitzacions locals de Colòmbia i Palestina.

La convocatòria s’adreça a joves d’entre 18 i 30 anys. Tant si formes part d’un col·lectiu o entitat, com si és la teva primera experiència en un espai de participació, t’animem a sumar-t’hi. Totes les trajectòries i vivències són benvingudes! Les inscripcions ja estan obertes 

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari